Пт, 19 Апр 2024, 00:39
Добре дошли Гость | RSS

Наш Въпрос

Оценете сайта
Всего ответов: 64

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Форма входа

Поиск

Календар

«  Юли 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Главна » 2009 » Юли » 21 » Тигров саламандър
Тигров саламандър
14:39

Тигровите саламандри са поразително красив вид саламандри и често са гледани като домашни любимци. Те могат да доживеят до 25 години, големи са и обикновено могат да бъдат опитомени, въпреки че поради чувствителността на кожата си не трябва да бъдат държани в ръце. Родината на Тигровите Саламандри е Северна Америка, където са разпространени на големи територии и са защитен вид. Основното оцветяване на тигровия саламандър са жълти петна и точки на черен фон, като различните шарки и наситеност на цветовете варира измежду различните подвидове. Саламандрите започват живота си като ларви, като има случаи някои ларви никога да не преминат през метаморфозата към възрастни земноводни. Докато са ларви, саламандрите могат да бъдат поставени в малък аквариум с няколко камъка, между които да се крият. Ларвите трябва да се отглеждат при температури 18-21оС, като трябва да има добра филтрация и аерация на водата. След период от около няколко месеца до година ларвите ще загубят хрилете си и ще изплуват от водата. Тогава ще трябва силно да намалите количеството вода, при която ги гледате и да им предоставите суха почва. Субстратът, с който трябва да се запълни терариума трябва да позволява ровене в него и издълбаване на дупки. Може да използвате саксийна пръст, торф, стърготини от дървесни кори или торфен мъх. Субстратът трябва да е такъв, че да може да бъде поддържан влажен и затова поставянето на дребен чакъл не е подходящо. Трябва да вземете в предвид, че саламандрите имат добър апетит и произвеждат много нечистотии и терариумите им трябва да се почистват редовно. В терариума трябва да се поставят също растения, парчета дървесна кора, камъни и други неща, които могат да се използват за криене. Температурите, които трябва да поддържате са 18-21оС, като не трябва да надвишава 22оС. Друго нещо, което трябва да поставите в терариума е плитка, но голяма чиния с вода. Водата освен за пиене, саламандрите ще използват и за намокряне и киснене, и съответно трябва да се подменя редовно. При почистване на терариума използвайте много гореща вода без почистващи препарати. Саламандрите имат много чувствителна кожа и лесно ще абсорбират химикали през кожата си. Не е необходимо ултравиолетово осветление, но трябва да има таймер на осветлението, което да осигурява цикъл на осветяване от тъмно към светло наподобяващо средата, в която живеят в природата.
Както споменахме вече, саламандрите имат добър апетит и трябва да се внимава да не се прехранват, тъй като ще затлъстеят. Малките ларви се хранят с безгръбначни, като Дафния, морски скариди, насекоми, малки риби и червеи. Възрастните саламандри могат да бъдат хранени с насекоми като щурци, земни червеи, различни видове насекоми, а от време на време дори новородени мишки. Поради размерите и силата на възрастните саламандри те не трябва да се отглеждат заедно с малки индивиди.
Саламандрите не трябва да бъдат хващани с ръце, освен когато е наистина необходимо, тъй като солите и мазнината по кожата ни може да им навреди. Когато наистина това се налага трябва да си измиете добре ръцете със сапун, след което внимателно да ги загребете.
Тигровите саламандри обикновено лесно преодоляват своята срамежливост и стават много отзивчиви, като често отиват до страната на терариума, от която идвате и ще очакват да им дадете храна. Саламандрите са красиви домашни любимци, които ще ви донесат много удовлетворение за грижите, които полагате за тях.

Прегледи: 1250 | Добавени: danielbonev | Рейтинг: 0.0/0 |
Всички Коментари: 1
0  
1 Malerie   (18 Сем 2013 04:44) [Материал]
Your answer was just what I nedeed. It's made my day!

За да Добавите коментар Трябва да Сте регистриран потребител.
[ Регистрация | Вход ]