Чт, 28 Мар 2024, 21:31
Добре дошли Гость | RSS

Наш Въпрос

Оценете сайта
Всего ответов: 64

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Форма входа

Поиск

Календар

«  Юли 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Главна » 2009 » Юли » 21 » Болести при хамстерите
Болести при хамстерите
11:44
normaldsc03618mc.jpg

Хамстерите са доста устойчиви на заболявания домашни любимци, но са и толкова малки, че травми и заболявания могат много бързо да станат сериозни. Ако забележите някакви признаци на заболяване по хамстера трябва бързо да потърсите помощ от ветеринарен лекар. Признаци за заболяване са загуба на апетит, бездействие, сгушване в ъгъла, настръхнала и рошава козина, кашляне, хрипове, търкане на носа или очите, мокро около опашката му, също така и диария. Опадването на козината може да е симптом на заболяване на кожата или паразити, и също дава основания за посещение на ветеринарен лекар.
Ако вашият хамстер е наранен или болен, дръжте го на топло и го насърчавайте да приема вода и храна (ако е необходимо използвайте капкомер), докато го заведете на лекар.

Заболявания:
Абцеси – това са локални огнища на инфекция, които могат да се образуват от доста незначителни наранявания по кожата. Гной се натрупва под кожата, като понякога се образува доста голяма бучка, която понякога сама се отваря и от нея започва да изтича гной. Абцеси могат да се образуват и от нараняване на устната лигавица от твърда храна. Абцесите изискват ветеринарна помощ за обработката им и лечение с антибиотици.

Респираторни и инфекции – хамстерите могат да получат респираторни инфекции, които да доведат до пневмония. Симптомите са кашляне, секрети от очите и носа, хрипове и затруднено дишане. Случайно кашляне, не е тревожно, но ако е съпроводено с загуба на апетит, отпадналост, хрипове, или затруднено дишане, незабавно потърсете ветеринарен лекар.

Влажна опашка – нарича се също пролиферативен илеит или регионален ентерит. Това е силно заразна болест, като най-често се среща при току що отбитите хамстери. Причината не е установена, но бактерията Campylobacter jejuni е един от причинителите. В някои случаи за причина на болестта се смятат наранявания, промяна в начина на хранене или други промени. Засегнатите хамстери умират много бързо. Симптоми на това заболяване са диария (тя причинява мокрота около опашката), загуба на апетит, настръхнала козина, летаргия. Трябва да се има в предвид, че не всички хамстери с диария имат това заболяване.

Диария – повечето инфекции могат да предизвикат диария. Промяна в диетата и лечение с антибиотици също предизвикват диария. Хранене с пресни зеленчуци или други храни, могат да станат причина за диария, но в този случай тя не е придружена със загубата на апетит и летаргия. В следствие от диарията хамстерът може да се дехидратира, затова се уверете че пие вода и се консултирайте с ветеринарен лекар. Ако диарията е причинена от пресни зеленчуци е необходимо да ги спрете за няколко дни, докато се оправи хамстера и после постепенно да започнете да му давате отново на малки порции.

Кожни заболявания – хамстерите могат да се заразят с много паразити или гъбички, които да причинят кожни заболявания. Тези заболявания се диагностицират и лекуват от ветеринарен лекар. Алергии и кожни инфекции също могат да има по хамстерите. Опадването на козината може да е нормално при сезонната и смяна както и при по-стари хамстери. Ако има зачервяване, лющене на кожата и сърбеж, потърсете ветеринарен лекар.
Съдържанието на кедър в постелката на хамстера може да причини възпаление на кожата му.

Хибернация – ако стайната температура е много ниска, хамстера изпада в хибернация(понижава си телесната температура и си забавя метаболитните процеси и дишането). Много от собствениците изпадат в паника и си мислят че хамстерът им е изчезнал или е умрял. Необходимо е да се поддържа постоянна температура при хамстера, която да не се понижава, за да не се стига до това състояние.

Важно е да се следи от какъв материал е постелката на хамстера. Стърготини от кедър са много опасни за хамстерите, защото те отделят летливи съединения, които могат да предизвикат дразнене на дихателните пътища, както и промени в черния дроб. Също кедърът причинява алергия или чувствителност на кожата и по тази причина не трябва да се използва за постелка. Борът също отделя такива съединения, но в по-малка степен.
Трябва много да се внимава какви антибиотици се прилагат на хамстерите. Някои антибиотици могат да доведат до фатален изход, защото са токсични за хамстери. Антибиотици като Пеницилин, Амоксицилин, Ампицилин, Стрептомицин, Дихидрострептомицин, Тетрациклин, Линкомицин, Еритромицин, Ванкомицин, Цефалоспорини, и Гентамицин трябва да се избягват.

Прегледи: 2114 | Добавени: danielbonev | Рейтинг: 0.0/0 |
Всички Коментари: 5
0  
5 данчо   (06 Мар 2011 20:45) [Материал]
Защо няма други, които да задават въпроси и да пишат коментари?

0  
4 данчо   (06 Мар 2011 20:40) [Материал]
Защо не ми отговаряш? Не ти се сърдя, но просто питам. Ако си зает(а), съжелявам!

0  
3 данчо   (06 Мар 2011 15:08) [Материал]
Вярно ли е, че се разпознават по това, че мъжките имат по - голямо растояние между поло вия отвор и ануса, а женските имат по - малко? А вярно ли е, че се распознават и по тестисите?

0  
2 данчо   (27 Фев 2011 17:49) [Материал]
Хамстерчето горе на снимката е много сладко.

0  
1 данчо   (27 Фев 2011 17:32) [Материал]
Може ли да ми кажеш как да разбера пола на хамстерите ми. Благодаря предварително. Сайтът е много хубав и подробен, много добре си се справил(а).

За да Добавите коментар Трябва да Сте регистриран потребител.
[ Регистрация | Вход ]