Вт, 23 Апр 2024, 13:45
Добре дошли Гость | RSS

Наш Въпрос

Оценете сайта
Всего ответов: 64

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Форма входа

Поиск

Календар

«  Юли 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Главна » 2009 » Юли » 21 » Какаду
Какаду
11:37
http://i34.tinypic.com/34so6xe.jpg

Притежателите на папагали Какаду ги кръщават с имена, които отговарят на техния характер.Те варират от Захърче, Бебче за да покажат техния чар и привлекателност, минават през Кайзер, Наполеон или Александър за да покажат тяхната сила и величественост и стигат до имена като Дракула, Убиец или Худини.
Много неща разделят този вид папагали от другите. Основно това е подвижния гребен на главата, който идентифицира пола и вида на папагала Какаду. Клюнът на тези папагали може да бъде напълно скрит от лицевите им пера. Какаду имат най-изразителната физиономия от всички видове папагали. С техният подвижен гребен, лицеви и ушни пера те могат да изразяват различни емоционални състояния.
Основните компаниини папагали от вида Какаду са в бели цветове и с жълтеникави отенъци на гребена им. Най-разпространените домашни Какаду идват от Австралия. Има също така и индонезийски вид именован като Бял Какаду. Други разновидности са розови на цвят, по-рядко срещани са черните Какаду, а има и с червени или жълти шарки.
Гребените на главите на различните видове Какаду са прилегнали или извити. Най-разпространените гребени са прилегналите като при вида Гофин(Cacatua goffini), където гребена лежи на главата когато не се използва. Извитите гребени, като при Големия Жълтокачулат Какаду (Cacatua sulphurea) стоят изправени назад, но са отделени от задната част на главата.
Какадутата имат меки пера по тялото покрити с прах, което е индикация за добро здраве. Този прах не позволява на перата на птицата да се намокрят. Какаду имат големи и силни крака, големи и силни клюнове и чувствителни, изразителни лица. Повечето домашни Какаду обичат къпането, включително и под душа. Какаду обичат да дъвчат различни предмети. Ако вашият Какаду дъвче някой стол или дървения ви часовник, то е от удоволствие, а не защото показва гняв или недоволство. По този начин Какадуто показват способностите си за свиване на гнездо. Какаду, което дъвчи дърво показва сексуално поведение и казва на околните `Вижте колко добър партньор мога да бъда. Мога да издълбая прекрасно гнездо за теб.`
Какаду показват „най-човешки“ характеристики от всички папагали. Те са моногамни и се съвкупляват не само поради разножителни причини. Те също така отказват да отглеждат малки ако няма необходимите условия. Мъжките взимат активно участие при отглеждане на малките и също като при хората страдат при измяна на партньорът им.
В стая с хора Какаду често избират да бъдат държани от човекът, който най-малко иска да ги докосва. Взетите от природата Какаду имат по-малки способности да заучават и изговарят фрази от Амазоните и папагалите Ара. Все пак те могат да заучат някои по-лесни фрази. Въпреки че не са много сговорчиви понякога те могат да са много шумни. Те притежават склонност да правят акробатични номера и обичат много всякакви механични устройства като болтове, гайки, карабинери. Папагалите Какаду може да бъдат наречени `маймуните` в семейството на папагалите.
Ухапването на папагал Какаду е едно от най-острото и дълбоко от всички папагали. Техните клюнове са както големи, така и много остри. За щастие те обикновено са приятелски настроени и рядко нападат. Ако все пак папагалът възприеме някой като заплаха е възможно да атакува. Дори и да имате пълно доверие на вашия папагал, че не проявява агресия – това може да се прояви в по-късна възраст.
Покупката на Какаду не трябва да бъде спонтанна. Те не се препоръчват на хора, които имат антични предмети в дома си или пък имат дихателни проблеми и алергии към прах. Какаду не е и за хора, които мразят голям шум или пък имат по-буйни деца. Какаду понякога се привързват изключително много към даден човек и липсата на внимание от него ще накара папагала да се стреми към него и да подлуди собственика си.
Изискванията към клетката на Какадуто са много големи. По-големите индивиди трябва да имат клетки с много здрави решетки тъй като Какаду често ще тренира с тях здравия си клюн и може да я разруши.
Най-честата причина за един Какаду да загуби своя дом е не праха, който разпръсква и неговата разрушителност, а силните звуци които може да издава. Крясъците, които може да издаде тази птица могат да нарушят не само вашето спокойствие, но и на целия блок в който живеете и дори хората в близките сгради. Сред най-гласовитите са Белия Какаду и Молукския Какаду.
Какаду е за хора, които могат още в ранна възраст да налагат ограничения на папагала и да следят постоянно за спазването им. Тази порода е за хора, които имат достатъчно време да си играят с папагала и да имат търпението да издържат разрушителното им понякога поведение. Какаду е за хора, които имат възможност да им осигурят подходяща среда за живот, която от своя страна да им създаде домашна красота.
При покупка на Какаду трябва да проверите за наличие на прах по перата като потъркате широките пера между палеца и показалеца ви. Ако папагала, който ви предлагат няма лесно забележимо прахотделяне, то този папагал трябва да бъде проверен от ветеринар за заболявания. Купуването на по-възрастен Какаду не е проблем тъй като те бързо могат да се социализират в нова среда.

Прегледи: 3260 | Добавени: danielbonev | Рейтинг: 5.0/1 |
Всички Коментари: 0
За да Добавите коментар Трябва да Сте регистриран потребител.
[ Регистрация | Вход ]