Пт, 26 Апр 2024, 06:56
Добре дошли Гость | RSS

Наш Въпрос

Оценете сайта
Всего ответов: 64

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Форма входа

Поиск

Календар

«  Юли 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Главна » 2009 » Юли » 21 » Амазони – най-разпространените видове
Амазони – най-разпространените видове
11:36

Оранжево-крила Амазона – Orange-winged Amazon (Amazona amazonica)
Това е най-разпространената от всички видове Амазони. Някога този вид е бил наричан „Амазоната на бедния човек” заради това, че се е продавала на най-ниска цена. Те имат очарователен характер, прелестни маниери като например боксиране с въображаем противник, където перата на врата са изправени в нападателна позиция и се опитва да нападне сенките по стените или друг въображаем противник. Тези папагали не са известни с добри качества за говорене. Оранжево-крилата Амазона е много подходяща за деца.

Белочела Амазона – White-fronted Amazon (Amazona albifrons)
Белочелата Амазона е най-малкият по размери вид Амазона. Тази Амазона понякога неправилно е наричана очилата Амазона. Този вид Амазони имат ясно изразени полови белези. Мъжките птици притежават червени пера в областта на крилата. При женските тези пера са обикновено зелени. Женските са и по-тихи от мъжките Белочели Амазони. Тези Амазони имат репутация на пакостливи, шумни птици и понякога се опитват да хапят. Те са много активни и ще се чувстват по-добре в клетка с по-големи от нормалните размери. Мъжките се опитват да хапят, когато са в размножителен период, женските са пък по-схватливи. Белочелата Амазона рядко има проблеми с дъвчене на собствените си пера. Най-честите проблеми при този са вид са силните крясъци и неспособността да научат човешки думи.

Синьочела Амазона – Blue-fronted Amazon (Amazona aestiva xanthopteryx и A.a. aestiva)
Синьочелата Амазона има два подвида, като най-разпространената е A.a. xanthopteryx, която е с прекрасни цветове и притежаващи светло жълти и алени орнаменти по рамената. A.a. aestiva има повече сини отенъци по главата. Има както много схватливи и съзнателни индивиди, така и с много агресивно поведение. По-голяма агресивност има при мъжките екземпляри, заради тяхната териториалност.

Жълтоглава Амазона – Yellow-headed Amazon (Amazona ochrocephala)
Жълтоглавите Амазони са високо ценени и известни с красотата си и способностите си да говорят и затова те са и по-скъпи. Те се размножават добре в плен и се приспособяват добре в нови условия и може да не ви правят проблеми през целия си живот. Известни с техните способности да говорят тези птици се впечатляват много от женски гласове. Впечатляват се много от опери и могат лесно да научат някоя ария, където и думите и мелодията могат да бъдат добре възпроизведени. Проблемите, които може да имате с този вид Амазони са крясъците им и хапенето. Агресивност обаче не биха проявили към най-любимите си хора.

Жълтоврата Амазона – Yellow-napped Amazon (Amazona ochrocephala auropalliata)
Този подвид Амазони е считан за най-добрия вид сред всички Амазони. Да живееш с такава Амазона е все едно да живееш с пернат дракон. Жълтовратата Амазона е много интелигентна и се нуждае от също интелигентни собственици, тъй като в противен случай тази Амазона ще вземе властта вкъщи. При този вид агресивността не е необичайна и за женските индивиди.

Петнистта Амазона – Mealed Amazon (Amazona farinosa)
Петнистата Амазона е с най-големи размери от всички Амазони. Латинското и име в превод означава брашно. Наричани са още благородни гиганти и трудно могат да бъдат провокирани да хапят. Тези Амазони имат репутация на най-шумни и най-зрели. Някои от тези папагали са известни с издаваните звуци подобни на магарешки рев.

Жълтобуза Амазона – The Red-lored or Yellow-checked Amazon (Amazona autumnalis)
Това се набити на вид и със средни размери птици. Има добра репутация за компаниен папагал, макар понякога да издават силни звуци или силни крясъци. Любопитни и енергични, домашните любимци от този вид могат и да говорят добре. Обикновено тези папагали са толкова добри, че големия шум който вдигат обикновено не е от значение. Счита се обаче, че израсналите в домашна обстановка Жълтобузи Амазони не са толкова шумни, колкото внесените директно от природата. И мъжките и женските индивиди са много гальовни, като агресията при мъжките се проявява пролетта. Жълтобузите Амазони са много лоялни към хората от тяхното обкръжение, но броя на хората които те биха допуснали в това обкръжение е малък.

Зеленобуза Амазона – Green-cheeked Amazon (Amazona virigenalis)
Това е по-малък и строен вид Амазона. Произходът на тези папагали е Мексико. Тези птици са много активни и игриви. Те могат да са много нежни и привлекателни, но имат тенденция към доминиране на по-млади и по-дребни членове на семейството. В други случаи пък е възможно папагала да възприеме децата за приятели и да счита всички други за неприятели. Сред тези папагали има голямо разнообразие от характери.

Светловиолетова Амазона – Lilac-crowned Amazon (Amazona finschi)
С прекрасните си цветове тази амазонка прилича просто на различно оцветена Зеленобуза Амазона, но характера им е по-тих, внимателен и са по-малко пищни. Звуците им са по-меки от Зеленобузите папагали. Тези папагали са изключително изразителни и са наричани най-внимателната Амазона. Все пак като всяка Амазона понякога може да не е толкова добра особено с деца.

Прегледи: 907 | Добавени: danielbonev | Рейтинг: 0.0/0 |
Всички Коментари: 0
За да Добавите коментар Трябва да Сте регистриран потребител.
[ Регистрация | Вход ]