Пн, 06 Май 2024, 08:08
Добре дошли Гость | RSS

Наш Въпрос

Оценете сайта
Всего ответов: 64

Статистика


Онлайн общо: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Форма входа

Поиск

Календар

«  Юли 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архивни записи

Главна » 2009 » Юли » 15 » Далматинец
Далматинец
15:28

http://bestfellows.com/wp-content/uploads/2008/08/dalmatin1.jpg



Темперамент на Далматинец


Далматинеца е подвижно, енергично и уверено куче, което изобилства от енергия и притежава отлични умения, когато става въпрос за покорство и подчинение. Куражлия, приятелски настроен и дружелюбен, това са само част от качествата които далматинеца притежава, при сближаване със стопаните си. Това са именно качествата, които го правят чудесен домашен любмец, също така той притежава много силна воля, което го прави подходящ за хора, които имат опит с дресировката на кучета. Далматинецът е много предано и податливо на обучение куче, което се отличава с добър нрав и силна привързаност към господаря си.


Хубаво е да знаете, че е добре вашият далматинец да има социална среда още от ранните си години, защото в противен случай в някой отношения може да бъде доста агресивен. Далматинците се отнасят добре с деца, предимно когато са израснали заедно, също така разбирателство има и с други домшни любимци, пак ще се повторя, но това става само когато на далматинеца му е осигурена социална среда в ранните години.
Когато става дума за непознати реакицията зависи самата индивидуалност на кучето, което може да премине от сърдечно и приятелски до резервиран и учтив. Далматинеца може да се използва като ловно гонче, полицейско куче, както и за охрана, а също и като декоративно луксозно куче, желан обитател на дома.


Външен Вид на Далматинец

Рациозно и изключително красиво куче, с интересна окраска. Тялото е леко удължено, с пропорционални и елегантни форми. Главата е умерено широка, с плоско чело и плавно преминаващ стоп. Муцуната е леко заострена, носната гъба е черна (при черни петна) и кафява (при шоколадени петна). Ушите са високо поставени, средно дълги, висящи и не много прилегнали към главата, изпъстрени с петънца. Очите са средно големи, с кръгла форма и тъмно оцветяване, съответстващо на цвета на петната; имат тъмни клепачи и изразителен поглед. Шията е сродно дълга и добре замускулена, с лека извивка. Гръдният кош е дълбок и умерено широк. Гърбът е прав и мускулест. Крайниците са прави и средно високи, със здрави стави и добре развита мускулатура. Лапите са овални, с еластични възглавнички и сводести пръсти, а ноктите са бели или обагрени според цвета на петната. Опашката е по-дебела в основата и изтъняваща към края. В отпуснато положение има саблевидна форма и достига скакателните стави. Космената покривка е къса, гъста, гладка, твърда и лъскава. Окраската е двуцветна — с основен бял цвят, равномерно прошарен с ясно очертани, пръскани черни или кафяви не много големи закръглени петна (с диаметър 2-3 см), като на главата и крайниците са по-малко и по-дребни

Поддръжка на Външния Вид на Далматинец

Изискванията за поддръжката на козината на Далматинеца не са големи, редовното сресване ще помогне за премахване на падналите косми и да запази козината добре изглеждаща. Постоянната смяна и опадване на козината на Далматинеца не го правят подходящ за хора с алергии.

Здравословни проблеми и продължителност на живота при Далматинеца

Продължителността на живот при Далматинеца е между 11 и 14 години, тази порода има няколко заболявания на които трябва да обърнем внимание, част от тях са: глаукома, глухота, диабет, алергии и припадъци. Трябва да се уверите, че родителите на вашето кученце имат сертификатите OFA и CERF.


История на Далматинец

Смята се че произхода им е Далмация сегашна Република Хърватия. За пръв път е регистриран в AKC през 1888г.

Прегледи: 812 | Добавени: danielbonev | Рейтинг: 0.0/0 |
Всички Коментари: 0
За да Добавите коментар Трябва да Сте регистриран потребител.
[ Регистрация | Вход ]